Logo Emmy van Dantzig, interieurontwerper, (foto)stylist, journalist

beeld

spraak

Emmy van Dantzig over styling en interieur

​Material Experience 2015 -The five Senses -

Feb 09, 2015

Materialen, ontwerpen, gebouwen; je bekijkt ze met je ogen. Voor een ontwerper is dat ogenschijnlijk het meest elementaire zintuig waarmee je waarneemt. Gedurende een lezing van Els Zeilstra op de Material Experience beurs werd ik op geheel andere gedachte gebracht. Praktijk wijst uit dat beleving van materialen wel degelijk gepaard gaat met zintuigen als proeven, horen en voelen. Yoghurt eten vanaf een witte lepel roept een andere smaaksensatie op dan yoghurt eten vanaf een zilveren lepel. De witte lepel proeft zoet, de zilveren zouter. Middels een kleurenpalet onderga je een andere beleving van materialen. Oranje staat voor creativiteit, paars delegeert inhoud, rood verrast.

Hoe kunnen materialen bijdragen aan een gezondere omgeving? En hoe kan de impact van materialen niet alleen van invloed zijn op de werknemer in een bedrijf maar vooral ook op de omgeving waarin hij zich bevindt. Denk in dit geval aan materialen die licht genereren, aan groen in een ruimte, aan materialen die van zichzelf ruimtelijk zijn. Wat een positieve werking hebben deze elementen op de mensen die zich in zo’n ruimte bevinden.

HPL materiaal, Organoid, bijvoorbeeld is een goed voorbeeld waar de natuur een breed scala aan prachtige grondstoffen in zijn ruwste vorm zorgt voor een unieke decoratieve interieur beleving. Het materiaal kenmerkt zijn pure, natuurlijke en authentieke uitstraling. In het hart van de Alpen wordt dit materiaal op een ecologische en duurzame wijze vervaardigd uit regionale grondstoffen. Hierdoor ontstaat een compleet nieuwe zintuigelijke ervaring: geur! Een pure uitstraling die zijn echtheid onderstreept doordat de geuren van de gebruikelijke natuurlijke materialen als boomschors, lavendel, stro, schapenwol en rozenknoppen nog jaren na toepassing vrijkomen. En dan te bedenken dat geur ook van invloed is op uw gemoedstoestand. Rozengeur zorgt voor evenwichtigheid en helpt stress verminderen.

Organoid ROASA - Baars & Bloemhoff
Organoid ROASA - Baars & Bloemhoff

Een wat concreter en vooral prachtig voorbeeld van een uiterst sensitieve beleving van materialen zijn de nieuwe markthallen in Rotterdam van ontwerper Arno Coenen. Speciaal voor Rotterdam bedacht hij voor de binnenkant van de hal een uiterst kleurrijke beleving bestaande uit een scala van etenswaren die straks in de Markthal over de toonbank gaan. Een hedendaagse variant op de stillevens van oude meesters uit de Nederlandse schilderkunst. Uniek aan dit kunstwerk is hoe met behulp van de computer een ongekend realistisch beeld is neergezet. De producten lijken gefotografeerd, maar zijn stuk voor stuk met de computer opgebouwd. Uitermate gedetailleerd, inclusief alle oneffenheden. Het werk is gemaakt met de nieuwste software van Pixar Animation Studios. De print bestaatuit een coating met een extra laag pigment. Het aanbrengen van een print op een schaal als in de markthal in Rotterdam is een primeur op wereldwijd gebied.